Zamieszczone przez maciek30_pl
O2FL Elegance - światła do jazdy dziennej nie działają
Zwiń
X
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez voytekZamieszczone przez maciek30_plprzepraszam ze się podepnę ale bardzo mnie zastanawia pewien fakt. Mam w Skodzie (OII FL) normalne światła, nie xenony i normalny przełącznik bez automatu. Na dole Skody są światła p.mgielne i mam jeszcze jedną żarówkę obok. Mógłby mi ktoś wyjaśnić co to jest, jak działa, po co i jak się to włącza? Z góry dziękuję za odpowiedź
Komentarz
-
Uwaga.
Dziś zaszalałem. Pomagał mi Andys, ale jest jeden ważny rezultat naszych działań. Uruchomiliśmy dzienne, halogeny i kornery w Mincie.
I teraz ważna rzecz. Przed podjęciem dalszych kroków trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy mamy chęć kupować nowy sterownik lub ewentualnie udać się do ASO w celu przywrócenia do stanu pierwotnego. Obie przyjemności 200 złotych.
W moim przypadku prawidłowa wartość bajtu 18 to 33 (hex).
Wartość tą wziąłem z tego wątku:
Weiß jemand von euch wo man led-rückleuchten für den 6er bekommt?hab überall schon geschaut aber leider nichts gefunden:-(
Jeżeli nie jesteście pewni czy stać was na ryzyko, nie róbcie tego.
Jeżeli się nie uda to macie 2 wyjścia:
1. Zakodować bajt 18 wartością 0D i wtedy wszystko hula z wyjątkiem braku dziennych i tym, że z tyłu świecą 2 przeciwmgielne jednocześnie.
2. Zakodować bajt 18 wartością 33 i pogodzić się z sygnalizacją przepalonej żarówki na szafie - tak się zachowywał sterownik 1k0 937 087 w Ambiente.
Dodam, że w Ambiente jest oryginalnie 1k0 937 087 D, więc podejrzewam, że 33 będzie OK. W razie problemów można jeszcze próbować pozostałych kombinacji kodowania rozpoczynających się od SK w załaczonym linku.Pozdrawiam
Marcin
Komentarz
-
-
Wielkie dzięki panowie Rozumiem ze aby włączyć corner albo dzienne muszę mieć kabelek... no ale póki co jeszcze parę miesięcy gwarancji jest i mama mi na pewno nie da tego ruszyć A jeszcze takie pytanko. Mam MaxiDot ale chyba jakiś ubogi:/ Ja nie mam sygnalizacji które drzwi są otwarte itp, to też można coś tam pozmieniać? Może jak będę w Łęczycy w przyszłym roku to bym im coś pomarudził trochę na ten temat?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maciek30_plWielkie dzięki panowie Rozumiem ze aby włączyć corner albo dzienne muszę mieć kabelek... no ale póki co jeszcze parę miesięcy gwarancji jest i mama mi na pewno nie da tego ruszyć A jeszcze takie pytanko. Mam MaxiDot ale chyba jakiś ubogi:/ Ja nie mam sygnalizacji które drzwi są otwarte itp, to też można coś tam pozmieniać? Może jak będę w Łęczycy w przyszłym roku to bym im coś pomarudził trochę na ten temat?Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez maciek30_plWielkie dzięki panowie Rozumiem ze aby włączyć corner albo dzienne muszę mieć kabelek... no ale póki co jeszcze parę miesięcy gwarancji jest i mama mi na pewno nie da tego ruszyć A jeszcze takie pytanko. Mam MaxiDot ale chyba jakiś ubogi:/ Ja nie mam sygnalizacji które drzwi są otwarte itp, to też można coś tam pozmieniać? Może jak będę w Łęczycy w przyszłym roku to bym im coś pomarudził trochę na ten temat?
Komentarz
-
Siemka Koledzy
Jak minął weekend :?:
Ja zaliczyłem Kraków i Wieliczkę ale bez świateł dziennych :?: :!:
Może najzwyczajniej pojechać do serwisu i powiedzieć po prostu że światła do jazdy dziennej nie działają, to w końcu chyba od tego jest gwarancja :!:
Tak czy siak, we wtorek jestem umówiony na montaż dodatkowego modułu komfortu, który będzie domykał szyby po zamknięciu auta z pilota bez przytrzymywania przycisku na pilocie.
Co ciekawe, moduł ten zamówiłem razem z samochodem ale oczywiście wszyscy zapomnieli :niewiem :zastrzelic
Będzie to zatem idealna okazja do zgłoszenia reklamacji.
Po powrocie jestem właśnie i oczywiście nic nie wskurałem.
Domykanie działa, ale oczywiście ze śwatłami nic nie dało sie zrobić.
Stanęło na tym że człowiek o którym pisałem wcześniej, który już nie pracuje (przyjmował zamówienie) nie zamówił Cornerów w fabryce tylko włączyli je tutaj w ASO.
Prawdopodobnie tak jak piszecie spierdolili przy okazji Daylights :x
Najgorsze w tej sytuacji jest to, że ludzie w tym ASO chyba nawet nie mają pojęcia że trzeba przywrucić sterownik do poprzedniego stanu lub go wymienić :!: :!: :!:
W poniedziałek mam umówioną kolejna wizytę w celu usujięcia usterki, lecz już dzisiaj zaproponowano mi w zamian za nie działające światła: :idea:
1. Chlapacze przednie oraz tylne.
2. Wykładzinę bagażnika.
Gdy stwierdziłem że chlapaczy montować zamiaru nigdy nie miałem pojawiła sie propozycja druga a mianowicie "złota karta - upoważniająca do otrzymania każdorazowo 10% rabatu na serwis i części" - wygląda na to że chyba już przekreślono moje światła dzienne.
Komentarz
-
-
majkel123, kurcze .... jeśli znowu się wybierzesz w stronę Krakowa, to wpadnij do mnie - to tylko 50km. No chyba, że wybierasz się w najbliższy piątek - wieczorem mamy tam spota.
Do Łodzi też masz blisko, a tam jest Enriquez - jemu też można z zamkniętymi oczami dać auto do skonfigurowania.
[ Dodano: Sro 15 Wrz, 10 00:35 ]
Zamieszczone przez piotrcoxwitam.
dokładnie nie pamiętam
w sterowniku sieci pokładowej 09
funkcja corner bajt 14 kodować na 81 zwykłe lampy
----------------- bajt 14 kodować na 89 xenony lampy
jeśli nie to mnie poprawcie
ew, sprawdzę to!!!!Pozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kropeckmajkel123, kurcze .... jeśli znowu się wybierzesz w stronę Krakowa, to wpadnij do mnie - to tylko 50km. No chyba, że wybierasz się w najbliższy piątek - wieczorem mamy tam spota.
Zamieszczone przez kropeckDo Łodzi też masz blisko, a tam jest Enriquez - jemu też można z zamkniętymi oczami dać auto do skonfigurowania.
Komentarz
-
-
A ja mam też swoje spostrzeżenia związane zarówno z tym tematem jak i moimi problemami ze sprawdzeniem HID-ów
Otóż po zaznaczeniu
Bajt 14 bit 4 active (ksenon)
jak również
Bajt 14 bit 0 active
Bajt 14 bit 7 active
Bajt 15 bit 6 active
światła dzienne przestają działać :evil:
Natomiast jak z powrotem ustawie w bajcie 14 światła halogenowe zamiast ksenonowych a pozostałe bity (dotyczące DRL) pozostawię bez zmian to dzienne ożywają :shock:
Także jak widać na działanie świateł dziennych mają wpływ nie tylko wskazane przez kolegę Enriquez bity.
Ja będę dalej walczył z tymi ksenonami i dziennymi. A jeśli ktoś ma pomysł jak ten problem rozwiązać to chętnie się dowiem :szeroki_usmiech
Ewentualnie poprosiłbym o kodowanie modułu centr. elektr. od osoby, która ma fabryczne ksenony z działającymi światłami dziennymi.
uffff..... skończyłem :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
RSS_OCP Member
- 2004
- 2333
- Superb III (3V3)
- ASV 1.9 TDI VP 110 KM
- CDAA 1.8 TSI 160 KM
- CHHB 2.0 TSI RS 220 KM
Zamieszczone przez majkel123Enriquez, z tego co pamiętam, to _tm_ sprawdzał wszystkie opcje :!:
Komentarz
-
Otóż po zaznaczeniu
Bajt 14 bit 7 active (ksenon)
chciałeś napisać bit 4 w 14 Bajcie :roll:
Bajt 14 bit 0 active
Bajt 14 bit 7 active
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Andysrozumiem, że w tym miejscu po prostu się pomyliłeś,
chciałeś napisać bit 4 w 14 Bajcie :roll:
Zamieszczone przez AndysBajt 14 bit 0 active
Bajt 14 bit 7 active
Natomiast u mnie doświetlanie działa cały czas bez problemu. Jedyny zonk jest z tymi dziennymi.
Nie drążył bym tego tematu (i po prostu wywalił te HID-y), gdyby nie fakt, że planuje założenie oryginalnych lamp ksenonowych i w tym przypadku będzie ten sam problem. :evil:
Komentarz
-
-
W moim przypadku (wersja Elegance) wystarczy zmienić lampy + czujniki, sterownik, kable + montaż i kodowanie.
W przypadku części używanych myślę, że można zmieścić się w kwocie 2000 - 2500 zł przy własnym montażu i kodowaniu. Przy nowych elementach (ceny z ASO) to koszt rzędu 5500 zł + montaż i kodowanie :shock: Także na nowych częściach to gra nie warta świeczki (chyba, że ktoś ma dojście do tanich nowych części).
Komentarz
-
Komentarz